Falafel met skyr-dip

Ik heb vandaag de meest perfecte falafel ooit gegeten!! Falafel is iets wat vaak mislukt dus is heb eerst vanmorgen allemaal youtube filmpjes zitten bestuderen om erachter te komen wat nou de truc is van een goede falafel… Nou daar komt het: geen erwten uit blik gebruiken (gedroogde een nachtje laten weken en uurtje koken dus), enorme bossen verse groene kruiden gebruiken, niet te fijn malen, juiste verhoudingen ingrediënten, olie goed op temperatuur en gewoon een beetje liefde instoppen he 😛 Voor iedereen die mij een tijdje volgt, ik ben vaak wel van grote porties en ruime recepten, zo ook dit recept. Ik denk dat het voor 4-6 personen is, afhankelijk of je het als voorgerecht, snack of vega-hoofdgerecht eet. Ook als je met minder personen bent zou ik gewoon het hele recept maken, je kunt de falafel een paar dagen goed houden of evt. rauw invriezen en op een later tijdstip bakken. Sommige mensen eten falafel met een broodje en een tahini dip, maar het kan ook prima als onderdeel van een salade of gewoon een borrelhapje.

Ik heb als dip voor skyr gekozen, dit omdat skyr geen vet bevat en falafel wel weer wat meer, en omdat Sky erg eiwitrijk is en falafel weer wat minder. Maar je kunt eigenlijk elke frisse stevige yoghurt gebruiken om erbij te serveren.

 

Benodigdheden (voor 4-6) personen:

  • 1 zak van 500 gr. gedroogde kikkererwten
  • 5 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1,5 witte ui, fijngesneden
  • grote bos verse peterselie
  • grote bos verse koriander
  • 1 el. komijnpoeder
  • 1 el. komijn zaadjes
  • 1 el. koriander poeder
  • 1 tl. zout
  • wat peper
  • 2 el. bloem
  • 1 ei
  • 450 gr. skyr naturel of andere stevige yoghurt
  • zonnebloemolie om in te bakken

 

 

Bereidingswijze:

  1. Oké sorry maar deze stap had je gisteren al moeten nemen, week de kikkererwten een nacht in koud water. De volgende dag kook je ze zachtjes in 60-90 min. gaar. Nu zijn ze klaar om mee aan de slag te gaan.
  2. Voor mijn recept heb je 800 gram gekookte kikkererwten nodig, dus misschien houd je wat over, daar kun je evt. dit van maken.
  3. Mix in de foodprocessor de knoflook, ui, erwten en groene kruiden (houd nog wat peterselie apart voor je dip straks). Misschien pas het niet allemaal in 1 keer dan doe je het in 3 keer ook niet erg.
  4. Zodra je een korrelig iets plakkerig mengsel hebt doe je alles over in een grote mengkom.
  5. Roer eerst alle kruidenpoeders en het zout en peper door het mengsel.
  6. Dan het ei erdoor roeren en dan de bloem (niet allebei te gelijk dan krijg je bloemklonten).
  7. Oké kneed van het mengsel balletjes ter grote van een bitterbal en duw ze dan een beetje plat.
  8. Verwarm ruim zonnebloemolie in een grote koekenpan en bak de falafel aan beide kanten crispy en bruin. Leg ze daarna even op een bord met een vel keukenpapier erop.
  9. Meng in een kom de skyr met wat fijngeknipte peterselie en wat peper en zout.
  10. Serveer de falafel evt. met een pita broodjes, wat salade en de yoghurt dipsaus.

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s